Kontakta oss på tlf 0415 40025

Dokumentation och mobilitet med Näsgård MARK

När man använd Näsgård MARK sedan 2000, så vet man ett och annat. Utifrån den bakgrunden har vi talat med lantbrukare Christian Andersson i samband med Datalogisk 20 års jubileum på den svenska marknaden.

Christian driver Granhills Lantbruks AB på Österlen i Skåne. Det är en gård som varit i stadig utveckling de senaste åren och hela tiden har Näsgård MARK varit det aktuella växtodlingsprogrammet.

Bra hjälp med Näsgård MARK

Då Christian började använda Näsgård programmet, var det största skälet att få rätt arealer till EU ansökan. – Det gällde ju att få arealerna rätt i EU ansökan, var ju stor skillnad på ersättning för olika grödor de första åren efter att Sverige blivit EU medlem, och med programmet fick man rätt arealer när fält delades, berättar han och tillägger – Sen var det ju ’lite kul också’ att arbeta i programmet.

En bra hjälp att komma igång med programmet var kurserna som Areaplan (Datalogisk) ordnade.

– Jag kommer ihåg att vi satt i Ingelstad en grupp lantbrukare 2000, många av oss var grannar, säger Christian och fortsätter, – Det var en bra och nyttig start hur man skulle använda programmet. Idag då de flesta har bra kännedom om programmets funktioner sköts mycket support via fjärrsupport på datorn.

I dag handlar det mer om behov för dokumentation, bl.a. för att underlätta vid olika revisioner/kontroller t.ex. för IP Sigill.  – När det gäller dokumentation har jag idag ingen pappersdokumentation över fältinsatser, allt registreras direkt i Näsgård MOBILE, förklarar Christian och fortsätter, -det vil säga, att allt är därför samlat på ett ställe’. – Det är en jätte hjälp för mig som lantbrukare, det är effektivt och tidsbesparande att använda Näsgård, tillägger Christian.

Mobiliteten i Näsgård MOBILE är i topp

Frågar vi vad Christian ser som den största milstolpen i utveckling av programmet under åren, kommer svaret direkt: – ’Största skillnaden är mobiliteten och utvecklingen av Näsgård MOBILE svarar han och fortsätter, – utan den så hade jag inte använt programmet så mycket som jag gör. 90 % av registreringarna sker direkt i fält via mobilen. Christian påpekar också, att innan när man skrev lappar i traktorn så skulle dessa skrivas in när man kom in på kvällen och det var lätt att något annat kom i vägen och man glömde det.

– Dessutom har jag inte funnit något papper som klarar en omgång i tvättmaskinen, säger han med ett skratt. 

Att man blir en bättre lantbrukare av att använda Näsgård, tvivlar inte Christian på och avslutar sammanfattningsvis: – Det är alltid bra med dokumentation och att det är lätt att se vad som gjort, när det är gjort och hur det gjorts.

Varför ändra ett vinnande koncept

Ända sedan 2000, då Näsgård fick Elmias Nyhetspris för en komplett programlösning, där möjligheten att planera, lösa och dokumentera insatser på driftsenheten, är Datalogisk fortfarande inne på samma spår. Alla nya funktioner och moduler, som är utvecklade sedan dess, finns i Näsgård programmet. Detta gör det i hög grad arbetet lättare för användaren. Management samlat på ett ställe, Näsgård Management.

Faktabox Granhill Lantbruks AB

Ägare: Christian Andersson
Verksamhet: Växtodling med specialgrödor
Areal: 417 ha
Näsgård program: Näsgård Mark, Näsgård Karta, MOBILE, SkördekarterinG (Claas), Kemikoll och Observationer
Granhills utveckling under 20 år
1999
107,82 ha åker fördelat på 36,37 ha maltkorn, 31,84 ha sockerbetor, 21,74 ha fabrikspotatis, 16,22 ha Möllevete, 1,65 ha oljelin
2019
416,94 ha åker fördelat på 94,85 ha maltkorn, 76,86 ha sockerbetor, 76,23 ha höstvete till Absolut, 55,10 ha fabrikspotatis, 38,29 ha kepalök, 20,01 ha träda, 18,49 ha höstråg, 15,94 ha höstraps, 9,52 ha durumvete, 6,94 ha morötter, 2,73 ha dill till utsäde, 1,98 ha vall
Datalogisk.se