Kontakta oss på tlf 0415 40025
12 juli, 2024

Digital sprutjournal

Digital sprutjournal är ingen nytt, utan alla som använt Näsgård program för att registrera sprutjournals uppgifter, har gjort det digitalt i alla år.  Däremot börjar nya EU reglerna 2026, att alla som sprutar måste dokumentera sprutjournal digital. Vad som kommer att gälla exakt vet vi inte ännu, då Kemikalieinspektionen just nu ser på hur EU reglerna skall anpassas till Sverige, skall vara klart i oktober 2024. Men helt klart är att du som använder Näsgård MARK eller Näsgård MOBILE kommer att uppfylla EU kraven på digital sprutjournal 2026.

Flera fördelar att använda Näsgård MOBILE

Även om PC versionen Näsgård MARK blir godkänd som digital sprutjournal, finns det flera fördelar att använda Näsgård MOBILE.  Med Näsgård MOBILE kan du smidigt fylla i sprutjournalen digitalt med hjälp av din mobil eller surfplatta direkt i fält. Det minskar inte bara tiden framför datorn men nu kan du helt enkelt slippa papper och penna, samtidigt som registreringen sker direkt och inte i efterhand med risk att man glömmer uppgifter. Behöver du mejla eller skriva ut sprutjournalen kan du göra det direkt ifrån appen.

Karenstider automatiskt

Om du använder Näsgård MOBILE som digital sprutjournal visas aktuella karensdagar med automatik i sprutjournalsutskriften. Dessutom registreras inloggad persons namn automatisk som utförare i sprutjournalen. Om du väljer till Kemikoll så hjälper programmet dig med användarvillkor för respektive växtskyddsmedel, så som dosering, antal behandlingar, maxdos för aktivsubstans med mera.

För att underlätta för dig, så du dokumenterar rätt, har vi en funktion i Näsgård MOBILE som skapar en kopia på resterande areal om du inte sprutat hela fältet, till exempel om du lämnar anpassade skyddsavstånd, areal som du sprutar vid ett senare tillfälle när vindförhållandena är ändarde. Detta sker automatiskt om du anger en mindre behandlad areal än fältets storlek. Alla uppgifter kopieras till en planerad behandling, så när du sedan sprutar återstående del behöver du endast ändra noterna om tidpunkt, skyddsavstånd osv.  

Vänta inte med att journalföra dina fältåtgärder. Gör det direkt i din digitala sprutjournal. Med Näsgård MOBILE är detta möjligt. Informationen är alltid säkerhetskopierad, tillgänglig från telefon, surfplatta och dator. Alla planerade insatser går att lägga in i förväg, vilket sparar tid. Har du anställd personal är det ett ovärderligt verktyg för att kvalitetssäkra alla åtgärder som görs i fält.

Digital sprutjournal hjälper dig på flera sätt

Registreringen av växtskydd är en försäkring, en minnesanteckning och en kunskapsbank.

  • Du har lätt se vilka tidigare växtskyddsåtgärder som är gjorda på fältet, både aktuellt år och tidigare år.
  • Anteckningar om vindförhållande kan ju vara din försäkring om en granne klagar.
  • Kommentaren om lämnat anpassat skyddsavstånd och kopia på resterade areal, din minnesanteckning att du skall spruta den lämnade arealen när det blåser från objektet.
  • Och de registrerade preparaten och doser är din möjlighet att bygga upp en kunskapsbank vilka preparat som fungerar vid olika förutsättningar på din gård.  

Du har alltid en sprutjournal som du kan visa vid kontroller.

Kemikoll och LEXIKEM är hjälpmedel till dig

Med de hjälpmedel som finns i Näsgård, som Kemikoll och LEXIKEM, gör du inte misstag som kostar stora pengar vid en kontroll. Kemikoll och Lexikem är unika hjälpmedel för Näsgård, det finns inget motsvarande i Sverige. Med Näsgård Kemikoll blir det mindre huvudverk och mer nöje. Kemikoll säger bland annat till om preparatet är godkänt i grödan vid den aktuella tidpunkten, att mängden på den aktiva substansen inte överskrids och dessutom har du åtkomst till säkerhetsdatabladet direkt i Näsgård.

Läs mer om Kemikoll

Läs mer om LEXIKEM

Läs mer om Näsgård MOBILE

Datalogisk.se